17 Ağustos 2015 Pazartesi

ÖLMEK İÇİN ON ÜÇ SEBEP || JAY ASHER

Kitabı incelemek ve satın almak için : Goodreads || D&R || KitapYurdu

***
Geleceği stop tuşu ile durduramazsınız.
Geçmişi geri saramazsınız.
Sırrı öğrenmenin tek yolu 
... play'e basmak.

Hannah Baker ölmeden önce birkaç kaset doldurmuştu. İntiharının nedeni olarak gördüğü kişilerin adları bu kasetlerde gizliydi. ClayJensen, Hannah'nın doldurduğu kasetlerle ilgili hiçbir şeye karışmak istemiyordu. Hannah ölmüştü. Sırları da onunla birlikte gömülmeliydi. Ancak Hannah'nın sesi, Clay'e kasetlerde onun da adının geçtiğini söyledi. Clay gece boyunca kasetleri dinledi. ... Öğrendiği şey, hayatını sonsuza dek değiştirecekti. ClayJensen'ın ilk aşkının son sözleri.
***

   Herkese merhabaaaa :) Bugün gerçekten çok etkilendiğim bir kitabın yorumu için buradayım.Belki instagram hesabımda yaptığım ağustos etkinliğini biliyorsunuzdur.Etkinlik sayesinde bu kitaba orada tekrar yer verecektim ve sıra bu kitaba gelmişken blogda da bir yorumu olmasını istedim.


  Okuduğum zaman beni oldukça sarsmıştı Ölmek İçin On Üç Sebep.Henüz okumamış olanlar için şunu söylemek istiyorum ki; okuduğunuzda sarsılacaksınız,kesinlikle.Ama mutlaka okuyun,mutlaka.
Kitabın konusuna genel anlamda bakarsak,kitap Hannah’nın intiharından sonra ortaya çıkan,Hannah’nın bunda sorumlu tuttuğu on üç kişiye hazırladığı yedi kasetten oluşuyor.Clay ise Hannah’ya aşık olan karakterimiz ve biz kitabı Clay’in gözünden okuyoruz.Aslında olayları sadece Clay’den öğrenmiyoruz bununla eş zamanlı olarak Hannah’ın kasetlerini Clay dinlerken biz de dinliyoruz ve bir olayı hem Hannah açısından hem de Clay açısından görebiliyoruz ve bence bu şekilde görmek çok çok daha etkili olmuş.

  “Sanırım olay bu.Kimse diğer insanların hayatını ne kadar etkilediğini bilmiyor.Çoğu zaman hiçbir fikrimiz yok.Ama yine de şartları zorluyoruz.” diyordu Hannah kitabın bir yerinde.Evet,Hannah’nın ne düşüneceğini,ne hissedeceğini düşünmeden hareket eden ve nefret etmekte haklı olduğumuz çokça karakter var. Ve gerçekten Hannah’nın hayatında bir yıkım yaratıyorlar ki Hannah bunu kartopu etkisi olarak tanımlıyor kitapta,üst üste gelen ve birbirine bağlı bu olaylar Hannah’nın intiharı seçmesine neden oluyor.Onlar için o kadar basit görünen olaylar, kasetlerde intihar kelimesini bile dillendiremeyen Hannah’yı intihara sürüklüyor.Öyle bir hale geliyor ki intiharını,cenazesinin nasıl olacağını düşünüyor.

   Bu kitap aynı zamanda olaylara bakışımızı da değiştirebilecek bir kitap. Okuduğunuzda neden böyle dediğimi tam olarak anlayacağınızı düşünüyorum.Evet,Hannah çok kötü şeylerle karşı karşıya kalıyor ama bunları başlatan o kadar küçük şeyler ki...O kadar basit görülen şeyler ki...Umursamadığımız şeylerin nelere yol açabileceğini düşünmek bile ürpertici.Keşke böyle okusak ve bir parça dahi olsa dikkat etsek yaptıklarımıza.

  “Hayatımın geri kalanında neler olduğunu bilmiyorsunuz.Evde.Hatta okulda bile.Kendi hayatlarınız dışında kimseninkinde neler olup bittiğini bilmiyorsunuz. Ve birinin hayatının bir kısmıyla uğraştığınızda,sadece o kısımla uğraşmış olmuyorsunuz.Ne yazık ki o kadar katı ve seçici olamazsınız.Birinin hayatının bir bölümüyle uğraştığınızda,aslında bütün hayatlarıyla oynuyorsunuz.
Her şey,her şeyi etkiliyor.”
   Clay’,in o listede olmasını gerçekten hiç istememiştim.Sıranın ona gelmesini beklerken onun kadar gerildim ve çaresizliğini onun kadar hissettim ki Clay’in kasedi benim için bambaşkaydı.Keşke Clay korkularını yenebilseydi,keşke söylemek istediklerini söyleyebilseydi.Sonuç değişir miydi bilmiyorum fakat bir şeyler kesinlikle değişirdi.

   Yazar Jay Asher’ın bu kitabı yazmaya karar verişi bir müzede oluyor.Rehberin kulaklıktan gelen mekanik sesten- orada olmadığı halde yazarın baktığı nesneyi anlatan kadının sesinden- ürperiyor ve bölye bir fikir,enfes bir kitap doğuyor.Kitabın bu doğuş anı da beni çok etkiledi.Yazarın bu yaratıcılığına hayran kaldım doğrusu.Şuan düşündüğümde bu kaset fikri olmasaydı bu etkiyi veremeyeceğini düşünüyorum.Bu ürperticiliği daha iyi hissedeceğimiz bir yol yok gibi geliyor.
Ben kitabı okurken gerçekten zorlandım.Tüm bunlara şahit oluyor olmak gerçekten korkunç derecede zorladı beni.Sanki her şey gerçekti ve bunlar kasetlerin sahipleri dışında kimsenin öğrenmemesi gereken şeylerdi benim için.Gerçekten huzursuz hissettirdi ama bunların kesinlikle kötü bir şey olduğunu düşünmeyin.Gerçekten çok etkileyiciydi ve ben beni böylesine sarsan kitapları inanılmaz seviyorum.

Eğer okuduysanız düşüncelerinizi inanılmaz merak ediyorum ve yorumlarınızı bırakırsanız çok çok mutlu olurum.Okumamışsanız en kısa zamanda okuyun diyorum.:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder